Geef ons KALMTE om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen.
MOED om te veranderen wat we kunnen veranderen.
En WIJSHEID om tussen deze twee onderscheid te kunnen maken.

Welkom bij de AA Werkgroep “De Schakel”

Vandaag heb je een besluit genomen, dat misschien je huidige leven gaat veranderen. Door je bezoek aan de AA geef je aan je drankgebruik te willen aanpakken. We verwelkomen je niet alleen, maar willen je ook met dit besluit feliciteren. Iedereen die je vanavond gaat ontmoeten, heeft eerder hetzelfde besluit genomen. Zij weten, net als jij, wat het betekent afhankelijk te zijn van alcohol, niet te kunnen stoppen, omdat alcohol je leven beheerst. Zij kennen het gevoel van machteloosheid, niet weten hoe er mee om te gaan, de schaamte te moeten erkennen dat stoppen gewoon niet lukt, ondanks therapieën, opname in verslavingsklinieken, beloftes aan jezelf en je dierbaren enz.

Voor jou is de AA misschien ook de laatste strohalm. Een machteloze en vertwijfelde roep om hulp, waar alle andere opties zijn afgevallen, omdat ze niet werkten. De kracht van een zelfhulpgroep, zoals de AA, bestaat uit het delen van ervaringen. Begrepen in plaats van veroordeeld te worden. Kunnen zijn wie je bent. Je het gevoel geven dat je niet de enige bent met een alcoholprobleem en ook niet de enige die het op eigen kracht niet gelukt is om van de alcohol af te blijven.

Stoppen met drinken moet je zelf doen, de zucht naar drank zal je zelf moeten overwinnen. Maar de groep herkent de route die je loopt, de moeilijkheden en twijfels die je tegen zult komen en heeft dezelfde vreugde ervaren als jij zult ervaren, als het lukt om niet meer te drinken. Samen met jou leggen we jouw route af.

De AA bijeenkomst; essentieel voor succes.

De AA is een zelfhulpgroep van ervaringsdeskundigen. Wij zijn geen professionals. Iedere bezoeker is alcoholist en is bezig of bezig geweest te stoppen met het gebruik van alcohol. Tijdens de bijeenkomsten volgen we de 12-stappen methode van de AA die al bijna 100 jaar zijn nut binnen de AA-aanpak heeft bewezen. Het enige doel van de AA is bezoekers te helpen te stoppen met het gebruik van alcohol. Het delen van eigen ervaringen is hierbij een belangrijk onderdeel.

In iedere bijeenkomst staat één stap centraal. Iedereen krijgt de kans zijn ervaringen hierover te delen, of aan te geven wat de afgelopen week goed of minder goed is gegaan. Schroom niet je eigen twijfels, gevechten of tegenslagen met ons te delen. Je zult merken dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

De 12-stappen methode is geen cursus, die na 12 weken is afgelopen. Het is een cyclus, na stap 12 beginnen we gewoon weer bij stap 1. Waarom? Een alcoholist blijft zijn hele leven een alcoholist, alcohol is overal in de maatschappij aanwezig en heeft op iedere alcoholist zijn aantrekkingskracht. Voor een alcoholist geldt ‘een vingerhoedje is te veel, een emmer te weinig’, ‘het is altijd de eerste slok, nooit de laatste’.

Denk niet te snel dat je het allemaal wel alleen kunt, de ervaring leert dat dat niet zo is. De eerste jaren zijn er genoeg momenten waarop je de steun van de AA nodig hebt. Bovendien houdt regelmatig AA bezoek je scherp, je blijft alert en geeft je energie om nee te blijven zeggen tegen de drank.


Tips voor om een terugval te voorkomen.

In de tijd tussen de bijeenkomsten moet je er voor zorgen een terugval te voorkomen. In het dagelijkse leven liggen oude gewoonten, feestjes en bijeenkomsten waar veel gedronken wordt op de loer. Je komt snel in de verleiding om weer te drinken. Daarom hierna een aantal tips om een terugval te voorkomen.

  • Ieders situatie is anders. Maar al onze ervaringen bij elkaar zullen je helpen bij het herkennen van je drankprobleem.
  • Denk niet aan “nooit meer drinken”. Zeg alleen: “vandaag drink ik niet”.
  • Kom elke week of zo nodig meerdere keren per week om je door ons te laten helpen en inspireren.
  • Neem deel aan de groepsapp en deel je moeilijke momenten en je successen met ons.
  • Heb je een klik met iemand uit de groep, bijvoorbeeld omdat zijn of haar situatie lijkt op die van jou, vraag dan of jij hem of haar mag bellen, als je het moeilijk hebt.
  • Vermijd plekken waar veel alcohol gedronken wordt en als dat niet kan, zeg dan duidelijk dat je een alcoholvrije periode hebt ingelast.
  • Pas op met drankjes die je aan alcohol doen denken, zoals alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn, limonade in wijnglazen, enz. Je wordt er niet dronken van, maar zorgen er waarschijnlijk wel voor dat je weer eerder naar alcohol verlangt.
  • Als het in de thuissituatie kan, doe dan alle drank de deur uit. Hoe verder de alcohol weg is, hoe minder je in de verleiding komt om weer te gaan drinken.
  • Als je het moeilijk hebt, bel dan met een van ons, of deel een bericht in de groepsapp. Leg je telefoon dan vóór de fles en niet erachter.
  • Probeer een terugval te vermijden. Bedenk dat je na een terugval weer van voren af aan moet beginnen. Maar blijf komen en vertel eerlijk je verhaal. Je bent echt niet de eerste die dit is overkomen.

Tenslotte hopen wij dat jij je thuis voelt in onze groep en dat we je kunnen helpen een fijn  alcoholvrij leven te leiden.

Heel veel succes!!!