Op de weg naar een alcoholvrij leven liggen vaak vervelende stenen waarover je lelijk kunt struikelen. Wij noemen dat een terugval. Lees hierna hoe Reneé haar terugval een plaats gegeven heeft in haar herstelproces……….

 

Hallo terugval,

Normaal gesproken zou ik me netjes voorstellen, maar aangezien we elkaar goed kennen sla ik dat stukje even over. We hadden altijd een erg hechte band, maar die vriendschap is over. Niet omdat jij mij de deur hebt gewezen, maar ik jou. Schijnbaar ben je daar niet zo blij mee, want je valt me nogal vaak lastig. Dit doe je op veel manieren die ik erg vervelend vind.

Sommige manieren zijn heel doorzichtig en daar trap ik niet in. Je zwaait naar me in de supermarkt, of houdt een terrastafeltje voor me vrij. Wat je ook weleens doet is bepaalde muziek opzetten waarvan je weet dat ik aan je moet denken. Als ik je tegenkom in de supermarkt dan steek ik mijn middelvinger naar je op, het terrastafeltje loop ik voorbij en de muziek zet ik af.

Volgens mij heb jij ook door dat het niet werkt dus ben je nieuwe dingen gaan proberen. Of ja, ‘nieuwe’ dingen… Ik bedoel manieren die minder doorzichtig zijn en heel erg gemeen. Manieren waarvan je weet dat ik er extreem gevoelig voor ben, want vroeger zocht ik je dan altijd op.

Je hebt het laatst voor elkaar gekregen, dus gefeliciteerd. I.p.v. opvallende dingen te doen die ik makkelijk doorheb, zoals in de supermarkt, ben je toen in mijn hoofd gekropen. Toen ik een tijd terug afscheid van je nam was ik zo dom om de sleutel van mijn hoofd niet terug te vragen, dus dat was je geluk.

Je hebt gebruik gemaakt van mijn verdriet, boosheid, angsten en andere emoties. Ook heb je de kraan van herinneringen opengezet totdat ik daar gek van werd. Dit heb je dagenlang gedaan en toen had je het voor elkaar. Om jou op te laten houden ben ik met je gaan zitten en heb ik je toegelaten. Dat was de enige manier om jou je kop te laten houden.

Gelukkig duurde het feestje niet lang en daar zal je wel van balen. Jammer genoeg voor jou heb ik daar geen boodschap aan. Ik heb je de dag erna de deur uitgeschopt en ik wil je ook niet meer zien. Mocht je nog eens proberen mijn hoofd binnen te komen dan ben ik daarop voorbereid.

Zolang jij zal blijven proberen binnen te komen zal ik tegen je vechten. En geloof mij: ik zal sterker en sterker worden. Met een beetje training sla ik je de eerstvolgende keer dat je het probeert verrot.

Groetjes Renée